COLLECTIEVE GRAFMONUMENTENVERZEKERING VERVALLEN

21 maart 2024

Graag willen we u via dit bericht informeren dat met ingang van 1 januari 2024 de (landelijke) collectieve grafmonumentenverzekering is komen te vervallen.

Grafmonumenten zijn gedurende de looptijd van het grafrecht eigendom van de rechthebbende. Al in 2010 is in de wet vastgelegd dat de eigenaar van de begraafplaats niet de eigenaar is van de grafmonumenten. Dit betekent concreet dat de rechthebbende het risico op schade aan zijn eigendommen moet dragen. Ruim 13 jaar heeft de Kerkprovincie vrijwillig de collectieve grafmonumentenverzekering aangehouden, maar hieraan is met ingang van 1 januari 2024 een einde gekomen.

De rechthebbende is risicodrager

De verantwoordelijkheid voor het afsluiten van een passende verzekering voor het grafmonument ligt bij de rechthebbende van het graf. Volgens het huidige (model)begraafplaatsreglement aanvaardt het bestuur van een begraafplaats geen aansprakelijkheid voor schade aan graftekens en grafbeplanting die eigendom zijn van de rechthebbende. Vanaf 1 januari 2024 is schade aan graftekens die is ontstaan door storm of vandalisme alleen gedekt als de rechthebbende een eigen verzekering heeft afgesloten voor dergelijke risico's.

De beëindiging van de verzekering brengt geen verandering in het grafrecht tot stand.

Voor vragen of meer informatie over dit onderwerp kunt contact opnemen met: penningmeester@wonderbaremoeder.nl.