Dierbare parochianen,
'Er kunnen enkele zonden zijn waarover een mens niet kan spreken, maar er is geen zonde die het bloed van Christus niet kan wegwassen'.
Weet je dat in de katholieke kerk elk van de 12 maanden van het jaar een devotioneel thema heeft? De focus van elke maand lees je hieronder:
- januari: de Heilige Naam van Jezus;
- februari: de Heilige Familie;
- maart: St. Jozef;
- april: de Heilige Eucharistie;
- mei: Moeder Maria;
- juni: het heilig Hart van Jezus;
- juli: het Kostbaar Bloed van Jezus;
- augustus: het Onbevlekt Hart van Maria;
- september: de Zeven Smarten van Maria;
- oktober: Onze Lieve Vrouw van de Rozenkrans;
- november: de overleden gelovigen.
Het echte Lichaam en Bloed van Jezus in de kelk van Lanciano
Waarom is juli de maand waarin we het Kostbaar Bloed van Jezus eren? Tijdens de Eerste Italiaanse Onafhankelijkheidsoorlog in 1849 ging paus Pius IX in ballingschap naar Gaeta. Hij ging erheen met Don Giovanni Merlini, de derde algemene overste van de Paters van het Kostbaarste Bloed.
Terwijl de oorlog nog woedde, stelde Merlini aan paus Pius IX voor om een universeel feest voor het Kostbaar Bloed in te stellen om Gods hemelse hulp af te smeken om de oorlog te beëindigen en vrede in Rome te brengen. Pius IX legde vervolgens op 30 juni 1849 een verklaring af dat hij van plan was een feest te organiseren ter ere van het Kostbaar Bloed. De oorlog eindigde al snel en kort daarna keerde hij terug naar Rome.
Op 10 augustus maakte hij het officieel en verkondigde dat de 1e zondag van juli gewijd zal zijn aan het Kostbaar Bloed van Jezus Christus. Later wees paus Pius X 1 juli aan als de vaste datum van deze viering.
"Tenzij u het vlees van de Zoon des mensen eet en Zijn bloed drinkt, hebt u geen leven in u. Wie Mijn vlees eet en Mijn bloed drinkt, heeft eeuwig leven." (Joh. 6:53)
Het Bloed van Christus, ook wel bekend als het Kostbaarste Bloed in de christelijke theologie, verwijst naar het fysieke bloed dat daadwerkelijk door Jezus werd vergoten, voornamelijk aan het kruis en de verlossing die het christendom leert, werd daardoor bewerkstelligd; of het sacramentele bloed (wijn) dat aanwezig is in de eucharistie. In de maand juli geven we uiting aan ons geloof dat brood en wijn het lichaam en bloed van Christus, de Heilige Geest, worden. We hebben er heel veel wonderen over.
Het wonder van Lanciano is het eerste, en velen geloven dat dit het grootste van alle eucharistische wonderen van de katholieke kerk is. Het vond plaats in het jaar 700 in de kerk van St. Franciscus in Lanciano, Italië. Een monnik die vreesde dat hij zijn roeping zou verliezen, vierde de Mis en tijdens de consecratie veranderde de hostie in vlees en de wijn in bloed.
Ondanks het feit dat het wonder bijna 1300 jaar geleden plaatsvond, kun je nog steeds het vlees zien in een monstrans die elke dag wordt tentoongesteld en het bloed in een glazen kelk. (De glazen kelk bevindt zich onder de monstrans aan de rechterkant)
Het bloed is gestold en zit nu in vijf stolsels in de glazen kelk. In 1971 en 1981 testte een ziekenhuislaboratorium het vlees en bloed en ontdekte dat het vlees myocardium is, wat hartspierweefsel is, dus we zouden kunnen zeggen dat dit van het hart van Jezus is, het Heilig Hart, en het bloed is van de bloedgroep AB.
In 1978 testten NASA-wetenschappers het bloed op de Lijkwade van Turijn en ontdekten interessant genoeg ook dat het van de bloedgroep AB is. (Het Sudarium, gezichtsdoekje van Christus, in Johannes 20:6 is ook van de bloedgroep AB.) Ondanks het feit dat menselijk vlees en bloed niet 1300 jaar bewaard hadden mogen blijven, vonden de laboratoriumtests van het ziekenhuis geen spoor van conserveringsmiddelen. Een laatste interessant punt over de vijf bloedstolsels in de kelk is, dat wanneer je er een weegt, dit hetzelfde gewicht heeft als alle vijf samen, en twee van hen samen hetzelfde wegen als alle vijf. Het maakt niet uit op welke manier je de bloedstolsels individueel of in een groep combineert om ze te wegen, ze wegen altijd hetzelfde. Dit toont aan dat de volledige Jezus aanwezig is in een deeltje van de Eucharistie, hoe klein ook.
Dit is een van de twee eucharistische wonderen die na onderzoek door de Kerk zijn bevestigd.
De Eucharistie is de bron en het hoogtepunt van het christelijk leven. Want in de gezegende Eucharistie ligt het hele en geestelijke welzijn van de Kerk besloten, namelijk Christus zelf, ons Pasen.
Sint Longinus en het bloed van Jezus
Toen de honderdman die tegenover hem stond, zag hoe hij zijn laatste adem uitblies, zei hij: "Waarlijk, deze man was de Zoon van God!" — Markus 15:39
De heilige Longinus is de centurio die de zijde van Onze Lieve Heer doorboorde terwijl Hij aan het kruis hing. Er wordt gezegd dat Longinus, bijna blind, werd genezen toen een deel van het bloed en water van Jezus in zijn ogen viel. Hij werd gedood vanwege zijn geloof en zijn lans bevindt zich in een van de pilaren in de Sint-Pietersbasiliek in Rome. Wat een geloof, wat een verlosser hebben wij, dat zelfs een man die de zijde van God verwondde, een heilige kan worden. Het bloed van Jezus kan ons redden, als we bidden.
Laten we bidden in de woorden van de heilige Catharina van Siena:
Kostbaar Bloed, Oceaan van goddelijke genade: stroom over ons heen.
Kostbaar Bloed, het zuiverste offer: verwerk ons alle genade.
Kostbaar Bloed, hoop en toevlucht van zondaars: boete voor ons.
Kostbaar Bloed, vreugde van de zielen: trek ons aan.
Amen.
Pastor Babu