VASTENACTIE 2024

24 januari 2024

Wat een ontspannen zomervakantie had moeten worden, veranderde voor veel mensen in een drama. Tienduizenden mensen moesten Rhodos ontvluchten vanwege de heftige bosbranden die het Griekse eiland teisterden. In Italië kregen mensen in diezelfde week te maken met hagelstenen zo groot als tennisballen. Verbijsterende beelden van zwaar beschadigde auto’s, campers en caravans gingen de wereld over. Andere delen van Europa gingen gebukt onder een ongekende hittegolf, waarbij het ene na het andere hitterecord werd verbroken.

Verder weg is de situatie echter nog schrijnender. Daar beïnvloeden de veranderende weerpatronen het dagelijks leven zo hevig, dat de leefbaarheid in het geding komt. Daarom richten we ons tijdens de Vastenactie-campagne van 2024 op mogelijke manieren om om te gaan met deze veranderingen. We maken kennis met Thandekile Ncube uit Zimbabwe. Lange droge periodes, afgewisseld met heftige regens en overstromingen, dwingen Thandekile en de mensen uit haar gemeenschap te zoeken naar nieuwe manieren om voedsel te verbouwen.

We vertrouwen natuurlijk weer graag op uw steun tijdens de vastenperiode, zodat Thandekile en haar buren de weg naar een duurzame voedselvoorziening in een veranderende wereld gemakkelijker kunnen afleggen. Maar ik nodig u ook uit om te kijken naar wat wij hier anders kunnen doen. Zodat we stapje voor stapje met elkaar toewerken naar een meer rechtvaardige wereld, waar voor iedereen een goede plek is om in vrede en voorspoed te leven.

Voor meer informatie over de Vastenactie en het project van 2024 www.vastenactie.nl