De jubileumreis naar Rome van Chantemble werd om nooit meer te vergeten!

4 juli 2019
chantemble Rome

Zanggroep Chantemble maakte in het lang weekend van donderdag 23 mei tot en met zondag 26 mei 2019 een onvergetelijke jubileumreis naar het Italiaanse Rome. De reis was tot in de puntjes verzorgd en leidde naar bezienswaardigheden als Vaticaanstad, de Friezenkerk, het Colosseum, het Forum Romanum,, het Pantheon, de Spaanse Trappen, de Trevifontein, de Vaticaanse musea met de Sixtijnse kapel en het Monument van Victor Emanuel II. Wat een pracht en praal en wat een drukte! Tijdens het avondeten en ook op het vliegveld van de wereldstad werd het jubileumlied aangeheven. Op een bekende wijs van ‘Als het golft’ van De Dijk. Een dijk van een lied in tweeërlei opzicht.

Vier jaar geleden werden de organisatie en het ‘spaarplan’ ingezet. Het mocht niemand aan iets ontbreken en Rome moest weten dat Chantemble er was geweest. Op 23 mei stond de bus in alle vroegte klaar op het Anton Pieckplein in Drunen om het gezelschap van 33 Chantemblers naar vliegveld Zestienhoven in Rotterdam te brengen. Met Transavia ging het naar Rome. Alles liep op rolletjes. Ook de twee treinreizigers kenden dezelfde ervaring. Even tot rust komen in het hotel en daarna Rome in. Het stond iedereen vrij de eigen tijd in te delen.

De rondleiding en het zingen in de Sint Pieter op 24 mei waren gezamenlijk. Wat een ervaring! De priester die de dienst in de Sacramentskapel leidde feliciteerde het koor op Romeinse wijze. Er was jammer genoeg geen touw aan vast te knopen. Het stuntteam van de Italiaanse luchtmacht passeerde ná de dienst Vaticaanstad op topsnelheid met in zijn kielzog de tricolores groen, wit en rood. Niemand had dit voorzien. Toch een jubileumcadeautje? De komst naar de kerk van Drunenaar Frank Durant en zijn vrouw Lia was dit zeker wel!

De fietstocht op 25 mei was wel heel bijzonder. Heuvels van de eerste categorie werden met het allergrootste gemak geslecht en de gidsen wisten enthousiast te vertellen over de bezienswaardigheden. Een conclusie is snel te trekken: Rome is één openluchtmuseum met een slecht onderhouden wegennet.

26 mei stond in het teken van een viering in de Friezenkerk. Oud-bisschop van Den Bosch Anton Hurkmans leidde er de dienst. Hij was jaren geleden pastoor van de Antoniuskerk te Waalwijk. Oud-bisschop Tiny Muskens uit Elshout schreef over de kerk een lijvig boekwerk. Het kreeg de titel ‘De kerk van de Friezen bij het graf van Petrus, de geschiedenis van de kerk, de kerk in de geschiedenis’ mee. Hurkmans is nu rector van de kerk. In zijn preek stond hij stil bij de Europese verkiezingen en het feit dat Chantemble zijn gouden feest onder andere vierde in Rome op een echte Nederlandse plaats! “Om te kunnen functioneren moet iedereen, van klein tot groot, in welke functie ook bevestigd worden. Wij geloven in één God, een God van mensen. Iedere mens heeft een eigen geschiedenis wat kan leiden tot botsingen. Hij wil ons een opdracht meegeven: je moet altijd proberen in liefde te leven en niet af te breken maar op te bouwen. Je moet licht geven om te zien wat je moet zien en doen wat je moet doen. Er is altijd een toekomst van licht. Wat is er mooier dan vrede en liefde in een koor én eenheid in allerlei verschillende culturen. Wat is er mooier dan op de laatste zondag van de meimaand, de zesde zondag ná het Hoogfeest van Pasen jullie gouden feest hier in Rome te mogen vieren. Rome is de stad die vele steden omvat. Dit doet zij net als de steden Athene en Jeruzalem. Met elkaar vormen zij één grote familie van God. Zie ons leven als een pelgrimstocht van mensen. Chantemble, van harte proficiat met jullie gouden jubileum!”

In de regen was het wachten op paus Franciscus die vanuit zijn werkruimte de gelovigen op zondag om 12:00 uur toesprak. Twee pogingen ons vernoemd te krijgen bleken vruchteloos wereldgeschiedenis te schrijven… Helaas, maar de Romereis was het wel. Je moet dingen niet groter maken als ze zijn. Wel was er een ’wondertje’. Een van de koorleden ging met een kruk naar Rome en kwam er zonder van terug. Er is veel tussen hemel en aarde…

De lunch op zondag werd overschaduwd door het bericht van het plotseling overlijden van de moeder van een van de leden van Chantemble. Ze bereikte een mooie leeftijd maar toch. Het verdriet is er niet minder om. Een ‘Chantembler’ drukte het krachtig uit: “Ons gezang in de kerk heeft haar naar boven begeleid!”

Zanggroep Chantemble heeft  een onvergetelijke reis naar Rome gehad. Je kunt je niet beter wensen!