www.wonderbaremoeder.nl

MARIABEDEVAART: ANKERPUNT IN EEN TURBULENTE WERELD

MARIABEDEVAART: ANKERPUNT IN EEN TURBULENTE WERELD

MARIABEDEVAART: ANKERPUNT IN EEN TURBULENTE WERELD - Woensdagavond, net voor half acht. Een lange rij gelovigen - het zijn er ongeveer vierhonderd - trekt door de Kerkstraat van Elshout. Priesters bidden het Weesgegroet, sommige mensen bidden mee. In die processie wordt uitgepakt: cultureel Elshout, met onder meer de fanfare en het gilde, is in vol ornaat uitgelopen. 

Al het pracht en praal van de St. Evangelistkerk wordt meegenomen naar de kapel, circa een kilometer verderop. In het middelpunt het Mariabeeld zelf, onderwerp van deze processie: met Onzen Dag, de laatste dag in mei, wordt traditioneel de Mariabedevaart in Elshout afgesloten. 

Kracht
Pieter de Cock (70) uit Waalwijk komt al jaren in meimaand naar Elshout. ,,Ik haal er vooral kracht uit. In de meimaand meer dan normaal. Ik krijg hier het gevoel dat er werkelijk iets is waar je naartoe kunt als je eenzaam bent. God dus."
Nog altijd loopt het kerkbezoek bij Parochie Wonderbare Moeder terug. Maar in de meimaand, als Maria in de St. Jan Evangelistkerk in Elshout wordt vereerd, gebeurt dat niet, zegt Albert Soeterboek, diaken van Parochie Wonderbare Moeder. 
Als pelgrim op weg gaan, elkaar in Elshout ontmoeten: daar is altijd behoefte aan. Ouders en voorouders gingen al naar die plek die een bijzondere betekenis heeft toe. Daardoor voel je je verbonden. Je merkt dat mensen in deze turbulente wereld behoefte hebben aan een ankerpunt, dat alles heeft doorstaan. De bedevaart is zo'n ankerpunt." 

Verdieping
Wat Soeterboek ook opvalt: de bedevaart, waarbij deze dag ook bisschop De Korte aanwezig is, verjongt. ,,In die zin dat ik steeds meer veertigers en vijftigers ontmoet. Mensen die een stukje verdieping zoeken in een maatschappij die steeds meer vervlakt. In Elshout vinden ze dat kennelijk. In de liturgie, de stilte, het gebed, de zang." En ook: ,,De bedevaart is niet dogmatisch. Dat past ook niet bij Maria. Op een liefdevolle, niet-dogmatische manier kun je je hier verrijken. Dat wordt kennelijk als prettig ervaren." 

Facebook
De bedevaart wortelt weliswaar in een traditie - het uitgangspunt dat een boer in Elshout in de twaalfde eeuw Maria zou hebben gezien -, maar ze gaat wel met haar tijd mee. ,,Tenminste, op het vlak van de communicatie. We hebben een Facebookpagina en een aparte website." Daarnaast is er Vrienden van de Mariabedevaart in het leven geroepen. ,,Na mei nam de betrokkenheid af. Die proberen we op deze manier vast te houden. Door het jaar heen organiseren we het een en ander, om te blijven ontmoeten. En de vrienden ondersteunen ons financieel. Belangrijk, want zo kunnen we die traditie met alles wat daarmee samenhangt in ere houden."

Voor foto's van de bedevaart: klik hier (© Heusden in Beeld)

© Brabants Dagblad

In het nieuws

22-06-2017

LAAT JE STILZETTEN MET DE BIJBEL - Stilte zoeken is vandaag de dag een hele uitdaging. Zet je telefoon eens op stil, kom tot rust met het…
Lees verder

Meer nieuws